pon - pet 8.00 - 18.00 ali po dogovoru
Draga 50, 1000 Ljubljana

Rehabilitacija po prostatektomiji

Rehabilitacija po prostatektomiji

Uhajanje urina pri moških

TPM terapija je ena izmed redkih oblik zdravljenja inkontinence, ki je namenjena tudi moškim. Prav tako je primerna za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Rehabilitacija po operaciji prostate

Po operaciji prostate oz. prostatektomiji je opazna visoka incidenca inkontinence seča in motenj erekcije. Pri odstranitvi žleze prostate pogosto pride do poškodbe mehkih mišičnih tkiv ter pudendalnega in kavernoznega žilja. Po prostatektomiji je za zagotavljanje kontinence odgovoren predvsem zunanji sfinkter. S terapijo TPM dosežemo povrnitev moči sfinktra in mišic medeničnega dna ter odpravimo težave z erekcijo po operaciji prostate.

Zdravljenje s terapijo TPM je neinvazivno in neboleče, primerno je za stanje po operaciji BHP (benigna hipertrofija prostate) ter radikalni prostatektomiji (malignom prostate). Učinkovitost terapije ni pogojena s časom, ki je potekel od operacije prostate. Živčna vlakna, ki se med operacijo poškodujejo, se sama po sebi ne regenerirajo, ampak jim moramo pomagati. To lahko storimo takoj po operaciji (6-8 tednov) oz. neomejeno dolgo. Tudi starost posameznika pri zdravljenju ne igra vloge, pomagata tako moškim v srednjih letih kakor tudi starostnikom.

Z zdravljenjem lahko pričnemo že 6-8 tednov po operaciji.

Motnje erekcije

Motnje erekcije lahko nastanejo zaradi več različnih dejavnikov, kot na primer psiholoških, hormonskih, nevroloških ali žilnih. Med bistvene dejavnike tveganja sodijo neprimeren življenjski slog, nekatere bolezni (srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen, Parkinsonova bolezen), neželeni učinki zdravil (npr. antiholinergikov) in hormonski dejavniki.

Za normalno erekcijo penisa pri moških in normalno spolno dejavnost pri ženskah je potrebno koordinirano sodelovanje:

  • zdravega osrednjega in perifernega živčevja
  • mišic m. bulbospongiosus, m. ischiocavernosus in m. pubococcygeus ter
  • normalna preskrba z arterijsko krvjo in odtok venske krvi

Terapija TPM deluje na vseh teh področjih. Aktivira aferentna vlakna v pudendalnem živcu, ki so ključnega pomena za normalno spolno življenje tako pri moških kot pri ženskah. Poleg tega s terapijo TPM dosežemo hitro izboljšanje tonusa zadevnih mišic in močan pozitiven učinek na pretok krvi.

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu