pon - pet 8.00 - 18.00 ali po dogovoru
Draga 50, 1000 Ljubljana
  • »Spomnim se časov, ko sem imela na poti veliko nenačrtovanih postankov. Zdaj nič več.«

    Rehabilitacija mišic medeničnega dna

Proti vsem oblikam inkontinence

Inkontinenca urina je ena izmed perečih težav, s katerimi se srečujejo ljudje različnih starosti in vpliva na vsakdanji vidik življenja. Ena izmed ključnih značilnosti inkontinence urina je samodejna izolacija posameznika zaradi stalnega strahu pred uhajanjem urina v javnosti, ki vodi do izgube samozavesti.

Mnogi med njimi menijo, da je inkontinenca urina le del procesa staranja
ter da druge rešitve kot uporabe pleničnih predlog ni.
Terapija TPM omogoča konzervativno odpravo inkontinence urina v vseh življenskih obdobjih. Ne zahteva uporabe vsajenih elektrod in potrebno je le minimalno sodelovanje samega bolnika v primerjavi z izvajanjem aktivnih vaj za mišice medeničnega dna. Terapija TPM je naravna, neinvazivna in izredno preprosta.

Mišice medeničnega dna

Mišice medeničnega dna so spredaj pripete na sramno kost in držijo trebušne organe (mehur, maternico z nožnico in črevesje) na svojem mestu. Preprečujejo zdrs, ohlapnost in poslednično nastanek inkontinence.

Stresna inkontinenca

Problem

Medenično dno deluje kot nekakšna viseča mreža in kot ena funkcionalna enota. Če je del omenjene strukture oslabljen, ta mreža izgubi nekaj svoje prvotne funkcije in ne more več učinkovito delovati. Zaradi raztegnitve vezivne fascije in ligamentov pride do prolapsa sečil in spolnih organov. Mišice medeničnega dna ne morejo več potiskati sečnice proti sramni kosti in tako nastopi inkontinenca.

Kako deluje?

Magnetna stimulacija perifernih živcev sproži mišične kontrakcije in olajša stimulacijo avtonomnih in somatskih živčnih poti v medeničnem dnu. V mišicah medeničnih zapiralk se sprožijo motorični evocirani potenciali.

Rezultat

Terapija TPM omogoča pacientu, da se zavestno nauči, kako uporabljati določene mišice, s čimer izboljšamo delovanje in koordinacijo mišic medeničnega dna in povečamo njihovo moč (hipertrofijo). Na ta način treniramo in krepimo zunanjo mišico zapiralko in mišice medeničnega dna. S tem omogočamo mišicam boljše odzivanje na nenadna povečanja intraabdominalnega tlaka. Poleg tega zagotavlja tudi izboljšanje zapiralnega tlaka sečnice v mirovanju.

Urgentna inkontinenca in hiperaktivnost sečnega mehurja

Problem

Zdravljenje s terapijo TPM vodi do zaviranja nehotne aktivnosti detruzorske mišice ob povečanju kapacitete in popustljivosti sečnega mehurja. To dosežemo z različnimi učinki na živčne poti, vključno z aferentnimi vlakni v medeničnem dnu, avtonomnimi eferentnimi vlakni in somatskimi motoričnimi vlakni.

Kako deluje?

Pri zdravljenju hiperaktivnosti sečnega mehurja se uporablja nizko frekvenčne ritmične magnetne pulze, s čimer zmanjšamo čezmerno dejavne senzorične sprožilce iz sečnega mehurja ter zagotovimo inhibicijo refleksov in impulzov iz osrednjega živčevja v odziv na različne čezmerne impulze.

Rezultat

S terapijo TPM pri urgentni inkontinenci dosežemo enake oz. boljše rezultate kot pri običajnem zdravljenju z zdravili, vendar brez neprijetnih stranskih učinkov (zaprtost, vrtoglavica, suha usta, suha sluznica, itd.). Ravno nasprotno, v sklopu terapije TPM delujejo tudi svetlobna terapija, kisikova terapija in terapija pulzirajočega elektromagnetnega valovanja (PEMF), ki pozitivno vplivajo na izboljšanje počutja.

Izkušnje pacientov

S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu